Bygga garage – att tänka på innan du börjar

Funderar du på att bygga garage? Här tipsar vi om vad som är viktigt att tänka på innan du börjar. Vi är experter på garage och har levererat tusentals garage till nöjda kunder runt om i landet.

Lövångers Bygg erbjuder paketlösningar för byggnader. Rita själv eller välj en standard, hem kommer paket med färdiga väggblocksystem. Vi vill att alla ska kunna bygga själva, oavsett var i handen tummen sitter. Självklart finns vi med och hjälper er genom hela processen.

Idag levererar Lövångers Bygg 350-400 byggsatser om året. Maskinhallar, carportar, fritidshus. Men framför allt – garage. Här är våra bästa tips till dig som längtar efter en isfri bil på morgonen.

1. Vad och var får du bygga – hur stort och hur nära tomtgränsen?

Börja alltid med att kontrollera reglerna för just ditt bostadsområde eller tomt. Kontakta byggnadsnämnden och se vilka möjligheter och begränsningar du har i fråga om storlek och takhöjd. Det är bra att veta vad du har att jobba med. Det är tråkigt om du skenar iväg i fantasin och sen inser att det inte är möjligt att genomföra.

Vad som är en lämplig placering av garaget på just din tomt kräver lite tankeverksamhet. Fundera och börja räkna avstånd – till väg, bostadshus och granntomt. Allt går förstås att ordna, men tänk till och se om du kan underlätta för plånboken genom att placera huset på mer än 4,5 meter från huset. Om garaget placeras närmare än 4,5 från ditt bostadshus blir brandkraven hårdare. Brandklassade fönster och dörrar samt dubbelgipsade väggar krävs och det sticker gärna iväg i pris.

Tänk även på grannen. Om garaget byggs närmare än 4,5 meter från grannens tomt krävs ett grannmedgivande.

Ofta finns det ett krav från kommunen att inte bygga närmare än 6 meter från väg utanför tomt och det kan vara bra att ta till ytan på garageuppfarten. Det kan upplevas trångt med 6 meter. Om du har möjlighet, satsa på 10 meter. Då får även dina vänners bilar plats. Här hittar du mer inspiration kring garage för olika ändamål.

Snabba svar på frågor kring bygglov för garage

Hur nära tomtgräns får man bygga garage?
Ett garage får placeras 4,5 från tomtgräns. Vill du ha garaget närmare tomtgränsen krävs grannmedgivande.

Hur nära väg får man bygga ett garage?
Här gäller generellt samma regel som för gräns mot granne, på 4,5m. Här är det dock svårare att få till ett grannmedgivande! De flesta kommuner avslår ansökningar om bebyggelse inom 4,5m från mark de själva äger.

Hur nära bostadshuset får garaget stå?
Garaget kan placeras så nära bostadshuset som du vill, eller i direkt anslutning. Tänk dock på att brandskyddskraven på garaget ökar och därmed ofta kostnaden.

Hur stort garage får man bygga utan bygglov?
Det går bra att bygga ett garage på högst 25kvm utan bygglov, om garaget inte står närmre än 4,5 från ditt hus eller tomtgräns.

2. Vad ska du använda garaget till?

Fundera över vad du vill ha och vad du behöver. Garage med förråd eller en carport? Varmgarage eller kallgarage? Dubbelgarage eller enkelt? Utrymme för verktyg och arbetsbänk? Kombinationerna är oändliga. Garagen från Lövångers Bygg rekommenderas med en minsta längd på 6 meter. Det kan verka tillräckligt, men om du planerar en arbetsbänk längst in garaget – lägg gärna till ett par meter så finns tillräcklig yta att jobba på framför bilarna.

Kom ihåg att du aldrig kan bygga för stort. Det går fort när garaget fylls. Du kan jobba på längden, med förråd i en avskild del. Du kan ha en ren yta bredvid bilen eller längre in i garaget. Möjligheterna är många, men glöm inte förvaringen och utrymme att röra dig.

3. Smarta lösningar och förvaring

Nu har du kommit så långt att du vet storlek och yta för förvaring. En bra idé är att försöka få upp all förvaring från golvet. Se till att lämna stora väggytor rena för att kunna sätta upp hyllsystem. För att underlätta, förstärk väggarna med OSB-skivor. Med OSB bakom gipsskivorna kan du enkelt skruva var som helst i väggen. Använd gärna liggande, långsmala fönster som sitter en bit upp på väggen. På så sätt får du mer väggyta ledig och mindre insyn från nyfikna.

Läs mer om förvaring.

4. Garageport och dörrar

Fundera på vilken slags garageport du vill ha. En slagport har två dörrar som öppnas utåt. En modell som ofta används när du vill ha ett gammeldags utseende. En takskjutport skjuts upp i taket, den äter lite takhöjd men ställer samtidigt inga krav på att du skottar rent all snö framför porten.

Vi använder Hörmann som leverantör av takskjutportar i våra byggsatser. De är flexibla och lätta att montera. Det är färre delar, men samtidigt mer finesser som till exempel styrning via app.

Komplettera också gärna din port med en vanlig dörr. Det är en sak som underlättar enormt – att snabbt kunna pipa in i förrådet eller utrymmet bredvid bilen.

5. Sök bygglov

Planerat klart? Glöm inte att söka bygglov hos kommunen och räkna med mellan 4 till 12 veckors väntetid på beskedet. Var ute i god tid!

6. Du kan bygga garage själv

Det finns självklart anledningar till att ta in hjälp med ett bygge. Men vi vill gärna peppa alla att försöka själv. Ta en titt på våra garage i byggsats som finns i olika storlekar. Med en trygg leverantör som erbjuder garanti på konstruktionen och bra hjälp finns ingen anledning att inte försöka.

Oavsett hur du väljer att gå till väga, önskar vi lycka till på vägen!