Lövångers Byggs historia

Familjeföretaget Lövångers Bygg har en lång historia som varat i över 40 år. Läs om hur allting tog sin början.

Resan startade i lilla Lövånger

Vad blir det om du lägger ihop en småskalig start med ett norrländskt driv och en gammal biograf? Det som började som ett litet byggföretag är nu ett modernt företag med en unik byggprodukt.

Företaget grundades 1975 av Håkan Sjölin som ett renodlat byggföretag. Lövångers Byggs goda rykte som pålitliga och skickliga hantverkare växte i takt med att man etablerade sig i västerbottniska kustsamhället Lövånger med omnejd. Fler och fler anlitade företaget för allt från handikappanpassningar och vattenskaderenoveringar till ombyggnader, tillbyggnader och nybyggnader.

Nöden blev byggsatsidéns moder

Allt gick som på räls tills början av 1990-talet när finanskraschen slog till och efterfrågan störtdök. Men nöden är som bekant uppfinningarnas moder. Så småningom började Håkan Sjölin forma en idé om att tillverka byggnader i färdigmonterade byggsatser, något som skulle förkorta byggtiden för kunden avsevärt.

Det första provskottet skedde på stora Noliamässan i Umeå 1995. Håkan Sjölin körde ner de åtta milen med sina två söner som medhjälpare och ett garage i byggsats på flaket. Som genuin norrlänning hade Håkan måttliga förväntningar på sin produktpresentation medan de satte upp garaget på anvisad plats på mässområdet. Om inte annat kanske han kunde få ett vanligt byggjobb från någon av de tusentals mässbesökarna.

Omtumlande och omedelbar succé

Håkan kunde inte ha underskattat sin idé mer. Garaget gjorde succé direkt och köerna växte. När ryktet spreds om den korta byggtiden och det attraktiva priset växte köerna ännu mer.

Det blev en lika svettig som framgångsrik mässdag för Håkan och sönerna Patrick och Jonas. När de styrde hemåt var garaget för länge sedan sålt. I retur hade man ett färdigt affärskoncept och en mängd beställningar.

Från röda kvarn till hela Sverige

Väl hemma blev det bråttom att hitta en produktionslokal. Det var här Lövångers nedlagda biograf Röda Kvarn kom in i bilden och fick tjänstgöra som fabrik fram till 2005. Vid flytten till nuvarande fabrikslokaler vid E4:an hade såväl verksamheten som kundkretsen expanderat till oanade mått.

Idag levererar Lövångers Bygg 500-600 byggsatser om året till kunder över hela Sverige. Produktutbudet omfattar allt från garage och carportar till stall, maskinhallar och fritidshus. Den ursprungliga byggverksamheten finns kvar. Varumärket är synonymt med genuin hantverksskicklighet förenat med starkt kundfokus och genuin norrländsk kvalitet. Pålitliga, okrångliga och rejäla är ett annat sätt att uttrycka det.

Fortfarande familjeföretag

Företaget fortsätter dessutom hela tiden att utveckla och förfina allt från material och konstruktioner till leveranser. Idag arbetar sönerna Jonas som vd och Patrick som säljare och rådgivare. Dottern Linda är ekonomiansvarig. Så trots en mer än 40-årig historia känns det ändå som om resan bara börjat för Lövångers Bygg.

×
Person

Vi finns här för dig

Hör av dig om du har frågor. Vi hjälper dig hela vägen.

+46 0913-105 40 Maila oss