Garageportar – Slagport, vikport eller takskjutport?

När det är dags att välja en garageport kan det vara bra att ha koll på vilka olika typer, stilar och funktioner det finns att välja mellan. I den här artikeln går vi igenom de vanligaste typerna av garageportar, deras fördelar och nackdelar.

Slagport

Slagportar, även kända som svingportar, består av en eller två fasta paneler som svingas utåt eller inåt för att öppna och stänga porten. De kan tillverkas vanligtvis i trä och finns i en rad olika stilar och färger för att passa ditt hem och din personliga smak. Slagportar har en enkel konstruktion och färre rörliga delar än vissa andra garageportstyper, vilket gör dem relativt enkla att installera och underhålla. De passar särskilt väl för hem med traditionell arkitektur och kan ge en klassisk och elegant estetik.

Fördelar:

 • Designalternativ: Slagportar finns i en mängd olika färger och stilar, vilket gör det enkelt att hitta en port som matchar ditt hem och din smak.
 • Enkel installation: Slagportar har en relativt enkel konstruktion, vilket gör dem enklare och snabbare att installera jämfört med vissa andra porttyper.
 • Lätt att underhålla: Slagportar har färre rörliga delar, vilket kan innebära att de kräver mindre underhåll och reparationer över tid.

Nackdelar:

 • Väderkänslighet: Slagportar kan vara svåra att öppna och stänga vid kraftig vind eller snö, eftersom de måste svingas utåt eller inåt.
 • Utrymmeskrav: Slagportar kräver utrymme framför eller bakom porten för att öppnas, vilket kan vara problematiskt om du har en kort uppfart eller begränsat utrymme i garaget.

 

Takskjutport

Takskjutportar, även kallade sektionsportar, består av flera horisontella paneler som är kopplade med gångjärn. När porten öppnas, glider panelerna längs skenor som löper parallellt med garagets tak, vilket gör att porten ”försvinner” in i garaget när den är öppen. Takskjutportar är utrymmeseffektiva och tar inte upp något utrymme framför eller bakom garaget, vilket gör dem idealiska för hem med korta uppfarter eller begränsat garageutrymme. De erbjuder också god täthet mot väder och vind samt förbättrad säkerhet tack vare deras robusta konstruktion.

Fördelar:

 • Utrymmeseffektivitet: Takskjutportar tar inte upp något utrymme framför eller bakom garaget, vilket gör dem idealiska för hem med korta uppfarter eller begränsat garageutrymme.
 • Täthet: Takskjutportar ger en god täthet mot väder och vind, eftersom de är tätt anpassade till garageöppningens kanter. Detta kan bidra till bättre isolering och energieffektivitet.
 • Säkerhet: Takskjutportar har en robust konstruktion och kan vara svårare att bryta sig in i jämfört med slagportar.

Nackdelar:

 • Mer komplexa: Takskjutportar har fler rörliga delar än slagportar, vilket kan göra dem mer komplicerade att installera och underhålla.
 • Kräver takutrymme: Takskjutportar kräver utrymme längs garagets tak för skenorna, vilket kan begränsa takhöjden och användningen av takutrymmet för förvaring.

 

Vikport

Vikportar för större garage eller maskinhallar fungerar genom att vikas vertikalt, likt en dragspelsmekanism, när de öppnas. De kan anpassas för att passa både breda och höga öppningar och är speciellt utformade för att klara av de extra påfrestningarna som stora portöppningar medför. Portbladen i dessa vikportar är utrustade med fönster som släpper in naturligt ljus i garaget eller maskinhallen, vilket bidrar till en ljusare och mer välkomnande arbetsmiljö.

Fördelar:

 • Lämpliga för stora öppningar: Vikportar är utmärkta för större garage och maskinhallar, eftersom de kan anpassas för att passa breda och höga öppningar utan att förlora stabilitet eller funktion.
 • Naturligt ljus: Fönster i portbladen ger naturligt ljus i garaget eller maskinhallen, vilket kan göra det trevligare att arbeta inomhus och minska behovet av extra belysning.
 • Stabil konstruktion: Vikportar för större byggnader har en robust konstruktion som klarar av de extra påfrestningarna från stora öppningar och kan vara mer hållbara än andra porttyper i dessa situationer.

Nackdelar:

 • Högre kostnad: För större vikportar med fönster kan kostnaden vara högre än för enklare varianter eller mindre porttyper.
 • Kräver högt tak: Om ditt garage eller din maskinhall inte har minst 3 meter i höjd kan det vara svårt att installera en sådan vikport.